item1a
pienpoosplv3
gevleugeld vuur in ons bevinden

poosplaats met dichtsteen in de tuin van Looveringhe

Het woord ‘poosplaatsen’ is geÔntroduceerd door Pien Storm van Leeuwen. Zij werkte vier jaar lang aan het kunstproject Poosplaatsen, gedichten in steen, dat op innovatieve wijze het landschap verbindt met de manier waarop mensen zich tot dit landschap verhouden. Op 27 plekken in het grensgebied ten zuiden van Breda en Tilburg zijn hardstenen banken, kubussen en zwerfkeien, voorzien van een gebeiteld gedicht, op zorgvuldig geselecteerde locaties in het landschap geplaatst.

De poŽzie is geschreven door 23 verschillende Brabantse dichters. Pien verdiepte zich in historie en geologie. Ze zocht plekken die in onderlinge samenhang een beeld van het grensgebied schetsen. Ze zocht dichters met wie zij haar bevindingen deelde en gaf hen opdracht een gedicht bij de desbetreffende poosplaats te schrijven. Pien ontwierp banken en zocht zwerfkeiden die geschikt waren voor het ingraveren van teksten.

Nietsvermoedende voorbijgangers en recreanten treffen nu tijdens hun wandelingen en fietstochten mooie gedichten aan, die aanzetten tot bezinning en waardering. Met dit project beoogt Pien een intensieve ervaring van het landschap door middel van poŽzie.

Gelijktijdig met de afronding van dit project in juni 2004 verscheen de bundel Poosplaatsen. Voor dit boekje schreef Pien voor elke plek een inleidende tekst, die poosplaats en poŽzie in een context plaatsen. Hierbij is veel aandacht voor landschapshistorie en cultureel erfgoed. Inmiddels is hiervan een tweede druk verschenen.

Het project werd enthousiast ontvangen. Meer dan 50 maal werd er in de pers over geschreven, onder andere op de kunstpagina van NRC/Handelsblad. Ook radio en televisie besteedden ruim aandacht aan Poosplaatsen. Het project werd gefinancierd door de Rabobank De Zuidelijke Baronie, als Wereldidee.

p706bergwegkeiv2s
over zijn grenzen

Dichtsteen aan de Bergweg in Strijbeek, aan de rand van het veld waar op 2 januari 1814 de slag bij Strijbeek plaatsvond. De elite-eenheid ‘Lanciers Rouges’ van Napoleon raakte hier slaags met Pruisen en Kozakken.

bankLooveringhev2

poŽziebank in de tuin van Looveringhe

zoektocht van zinnen
banksalmndrven2v2

poŽziebank aan het Salamanderven bij Chaam

water fluistert ondergronds
wolken verdichten naar regen
bankSonja1v2 dichtkeiLoov12

poŽziebanken

Ontwerpen: Pien Storm van Leeuwen. Uitvoering 1: arduin (zie foto hierboven). Afmetingen: hoogte 40 cm, lengte 180-200 cm, breedte 55-60 cm. Uitvoering 2: arduinen kubussen met eikenhouten liggers (zie foto Salamanderven); totale lengte 2,5-3 m.

dichtsteen

Graniet. Afmetingen wisselend, de kei op de foto: lengte 120 cm, breedte 60 cm, hoogte 50 cm.

Bij de afronding van het project verscheen de bundel Poosplaatsen met alle gedichten, foto’s van Riesjard Schropp en vertellingen over elke plek van Pien. Voor details zie de website van Pien: www.pienstormvanleeuwen.nl

Een uitgebreid beeldverslag van alle inmiddels gerealiseerde poosplaatsen, met teksten van Pien en foto’s van Han van Meegeren, is te vinden op het culturele webmagazine van Brabant: www.cubra.nl

In voorbereiding

Twee nieuwe poosplaatsen projecten zijn in uitvoering:

een binnen de gemeentegrenzen van Gilze-Rijen,

het andere ten zuiden van ‘s Hertogenbosch, in het Bossche Broek en langs de Dommel.

Zie voor details www.pienstormvanleeuwen.nl

De Mark en de stad Ontmoetingen contact links Traject home poosplaatsen